maanantai 3. maaliskuuta 2014

Uni

Kaikki tarvitsevat unta. Uni on kuitenkin eri asia kuin itsessään nukkuminen, mutta ne ovat sidoksissa toisiinsa; unta on hankalaa nähdä jos ei nuku. Unella on suuri merkitys elämään ja hyvinvointiin ja se viekin paljon aikaa ihmisen elämästä. Julkaisussa esitellään uneen liittyviä asioita.

1 Uni
2 Nukkuminen
3 Painajaisuni (yöllinen kauhukohtaus)
4 Valveuni (selkouni ja unihalvaus)
5 Unettomuus ja univelka

Uniin liitetään erilaisia uskomuksia, mutta kaikki niistä eivät ole totta. Unet kiehtovat omalla salamyhkäisyydellään, sillä ne ovat vertauskuvallisia. Totuus on, että unista muistaa vain noin 10 %, sillä heräämisen jälkeen jo puolet unista ovat unohtuneet. Kaikki näkevät unia, myös sokeat ja eläimet. Kaikilla unet eivät tosin ole kuvallisia, mutta niihin voi liittyä haju-, maku- ja tuntoaisteilla havaittavia asioita.
Unissa nähdyt henkilöt, ovat sellaisia, joita on aikaisemmin nähnyt, vaikka ne tuntuisivat vierailta. Kaikkien unet eivät myöskään ole värillisiä, vaan osa näkee unensa mustavalkoisina.
Unen aikana koetut tunteet ovat usein negatiivisia, kuten pelkoa, ahdistusta ja huolestuneisuutta. Tämä johtuu siitä, että ihmisen aivot käsittelevät vaikeita asioita unen aikana yrittäen ratkaista niitä. Unia on 4-7 yön aikana, sillä yhden unen pituus vaihtelee yhdestä kahteen tuntia. Unet saavat kuitenkin vaikutteita ulkopuolisista äänistä, kuten televisiosta. Ihminen voi nähdä myös samaa unta useamman kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti